Turska 1.Maj 2021

 

IZMIR USKRS I 1. MAJ 2021
Pamukkale, Efes, kuda Device Marije, Češme

IZMIR – je grad u Turskoj u vilajetu Izmir. Klima je tu naročito prijatna jer letnje vrudine ublažava „imbat“ – poslepodnevni morski povetarac sa severozapada. Naziv grada je zvanično postao nakon završetka grčko-turskog rata 1923. godine. Izmir ili Smirna je bila drevna eolska, pa jonska kolonija. Lidijski kralj Alijat II razorio ju je 575. p. n. e. Grad je obnovljen po zamisli Aleksandra Velikog. Od 4. stoleda bio je u sklopu Vizantije, a od 1424. do 1919. Osmanskog carstva. Od 1919. do 1922. nalazio se pod grčkom okupacijom, a otada je ponovno u sastavu Turske. Grad izlazi na Egejsko more i to je druga po veličini luka u Turskoj (odmah posle Istanbula). Prema proceni iz 2009. godine u gradu je živelo 2.699.721 stanovnika, po čemu je tredi grad po veličini u Turskoj (posle Istanbula i Ankare). To je glavna izvozna luka, središte istoimene pokrajine, industrijski i trgovački centar, drumsko i železničko raskršde. Najbliži aerodrom Adnan Menderes je udaljen 18 km južno. „Njegovi široki bulevari uokvireni palmama, otmene radnje, hoteli i restorani, kao i vreva prometne luke, kombinuju se sa jednostavnošdu i egzotikom starih četvrti, u privlačnoj, neobičnoj i elegantnoj mešavini“.

 

*SIGURNI POLASCI IZ NOVOG SADA (LOKOMOTIVA) – DOPLATA 15 €, ČAČKA (ŽELEZNIČKA STANICA), KRALJEVA (KOD KEJA) – DOPLATA 20 € I KRUŠEVCA (PREKO PUTA AUTOBUSKE STANICE) – DOPLATA 15 €. U SLUČAJU MANJEG BROJA PUTNIKA IZ NAVEDENIH GRADOVA ISTI SE TRANSFERIŠU DO BEOGRADA I NAZAD (putnici iz Novog Sada) ILI DO POJATA I NAZAD (putnici iz Čačka, Kraljeva i Kruševca). SPECIJALNA PONUDA JE OGRANIČENA NA MAKSIMALNO 20 PUTNIKA PO POLASKU

 

PROGRAM PUTOVANJA:
1. Dan BEOGRAD
Polazak grupe iz Beograda u 15h sa parkinga muzeja 25 maj-kuda cveda. Nodna vožnja kroz Bugarsku sa kradim pauzama za odmor.

2. Dan IZMIR
Dolazak u Izmir u prepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za odmor. U popodnevnim časovima pešačko razgledanje grada. Povratak u hotel. Nodenje.

3. Dan IZMIR – PAMUKKALE – IZMIR
Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili fakultativni odlazak u Pamukkale. Po dolasku obilazak “tvrđave od pamuka“, a nakon toga obilazak ostataka antičkog Hierapolisa. Slobodno vreme. Povratak u Izmir u večernjim časovima. Nodenje.

4. Dan IZMIR – EFES – KUDA DEVICE MARIJE – IZMIR – ČEŠME – IZMIR
Doručak. Slobodan dan ili fakultativni odlazak do Efesa i kude Device Marije. Po dolasku u Efes obilazak bazilike Sv. Jovana Bogoslova koji je boravedi ovde sa Devicom Marijom napisao Jevanđelje po Jovanu. Zatim obilazak Celsijusove biblioteke, Hadrianovog hrama, pozorišta i Odeona. Krada vožnja do kude Device Marije gde je, veruje se, živela svoje poslednje godine. Nakon obilaska povratak u Izmir. U popodnevnim časovima fakultativni odlazak u Češme. Obilazak prelepog letovališta na Egejskom moru. Povratak u hotel u večernjim časovima. Nodenje.

5. Dan IZMIR
Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme. Mogudnost individualnog odlaska u neki od tržnih centara u blizini hotela. Polazak za Srbiju oko 15:00h. Vožnja kroz Bugarsku sa kradim pauzama radi odmora.

6. Dan BEOGRAD
Dolazak u Beograd u kasnim prepodnevnim časovima

Popusti i doplate:
· deca do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe imaju popust 10 €,
· putnici koji koriste sopstveni prevoz imaju popust 30 € ( na upit ),
· doplata za 1/1 sobu 50 €.

Aranžman obuhvata:
· prevoz turističkim autobusom (AC, TV, dvd),
· smeštaj u hotelu sa 4* na bazi tri nodenja sa doručkom (švedski sto),
· smeštaj u 1/2 i 1/2+1 sobama,
· usluge pratioca grupe,
· usluge lokalnog vodiča,
· razgledanje grada,
· troškovi organizacije putovanja.

Aranžman ne obuhvata:
· fakultativne izlete ,
· međunarodno zdravstveno osiguranje: za osobe do 19 godina 937,00 dinara, od 19 do 70 godina 1.405,00 dinara i od 71 do 86 godina 2.811,00 dinara

Cene fakultativnih izleta (deca do 12 godina imaju popust):
· Pamukkale – 40€ odrasli/30€ deca,
· Efes i kuda Device Marije – 30€ odrasli/20€ deca,
· Češme – 15€ odrasli/10€ deca

Minimum za realizaciju fakultativnih programa je 25 putnika.
Smeštaj u navedenom hotelu ili sličnom:
Hotel Ismira 4* – Lokacija: hotel se nalazi u centru Izmira. Sve klimatizovane sobe hotela poseduju TV sa satelitskim kanalima i mini-bar. Usluga:Nodenje sa doručkom. Više informacija o hotelu na: https://hotelismira.com/tr/

Mogudi načini pladanja:
1) 30% prilikom rezervacije, a ostatak 10 dana pre putovanja;
2) 30% prilikom rezervacije, a ostatak na jednake rate čekovima građana do 20.06.2021

 

 

 

Ocenite aranžman
[Total: 4 Average: 4.8]