Stavros letovanje

Šarmantno mesto Stavros leži u podnožju planine Holomontas. Od Soluna je udaljeno 70 km. Plaža je duga i peščana. U jednom delu nad njom se nadvija blago šumovito brdo.

Na samo pola sata od Stavrosa, nalazi se Solun a na sat vremena – dva velika grada Drama i Serres koja su poznata po proizvodnji duvana i naravno, po shoppingu. Ako želite da vidite nešto od grčke istorije, veoma blizu, na polovini puta do Soluna, nalazi se Stagira, rodno mesto Aristotela koje zaista treba obići…

Stavros je kutak u kome svako može pronaći nešto po svom ukusu – stari deo grada Stavrosa je izvor neprocenjivog bogatstva koje leži u fasadama njegovih starih, nekadašnjih kuća i tajanstvenom zvuku grčkog jezika koji veselo odzvanja u razgovoru domaćica na terasi pod vinovom lozom, u pronalaženju uskih uličica koje vode do taverne na obronku planine Holomontas ili usamljenih mostova koji su se nekada nadvijali nad koritom planinske reke….

Razonode ne nedostaje – duž obale i glavne ulice nalazi se lanac klubova i kafića koji mame zanimljivim dizajnom, mirisom tople grčke kafe i aktuelnim zvukom grčkih DJ-eva… Za one koji žele nešto drugačiji zvuk, svake noći mogu uživati u tradicionalnoj, živoj muzici uz obilje specijaliteta od kojih toplo preporučujemo dagnje sa pirinčem!

Dubina mora od jednog metra prostire se 20 do 30 metara u daljinu, tako da je pogodno za decu, ali i one koji ne znaju baš dobro da plivaju. Duž obale prostiru se velika šuma, park platana, u kojoj se nalaze tereni za sport i zabavu, dečija igrališta i luna park koji su preko dana i predveče prepuni ljudi i dece. Zbog velike hladovine platana nije ni potrebno otvarati suncobrane na plaži. Ležaljke se ne moraju iznajmljivati, dovoljno je samo da kad dođete na plažu naručite jedno piće i ležaljka je vaša dokle god tog dana bili na plaži.

Ukoliko na letovanje odete autobusom, a želite bolje da upoznate Stavros i okolinu u rent-a-karu možete iznajmiti automobile, motocikle, bicikle za nekoliko desetina evra za celodnevnu vožnju. U samom centru, nadomak luna parka je početna stanica vozića, odakle se putnici ukrcavaju i kreću u polučasovni obilazak grada, u šta je uključena i poseta starom delu grada. Šoping u Stavrosu mogućje samo u kasnim popodnevnim satima, kada se otvaraju brojne prodavnice i suvenirnice i tada glavna ulica bude puna radoznalih turista.

Ako pak želite na letovanju da upoznate i deo grčke kulture i istorije, imate mogućnost da obiđete arheološke lokalitete i druge zanimljivosti kao što je drevna Stagira, rodno mesto Aristotela, gde se može videti prelepa statua podignuta njemu u čast. Takođe može se posetiti i stara Aretuza, zamak Artemizio. Iz Stavrosa postoje i organizovani polasci za Solun, Svetu goru, Meteore… Pa ako vam je usled ove ekonomske krize i istanjenih novčanika ipak ostalo nešto novca, poseta Stavrosu ovoga leta mogla bi da bude idealna. Ovaj gradić je za 30 odsto jeftiniji od ostalih grčkih letovališta.

Kao nosioci plave zastave Evropske Unije, plaže i more Stavrosa nude sve ono što je čoveku potrebno kako bi odmorio i svoje telo i svoj duh – čistu vodu prožetu sitnim ljušturama školjki i jatima malih riba, kilometarski dugu peščanu plažu kojom paradiraju zanosni spasioci ili siromašni prodavci iz Senegala i na kraju, ali ne manje bitno, zanimljive i nove ljude sa kojima se dele utisci i očekivanja, razmenjuju ideje i stvaraju poznanstva. Sve to doprinosi da šarm Stavrosa bude još jači i da ga već sledeće godine obraduje prinova novih, svežih lica, željnih da proniknu u lepote koje smo mi već iskusili.

Posetite Stavros i bićete prijatno iznenađeni!!!

Ocenite aranžman
[Total: 3 Average: 4.7]