Pilion letovanje Grčka

Pilion sa istoka zapljuskuju talasi Egejskog mora, a sa zapada zaliva Pagasitikos. Volos je centar poluostrva Pilion i pokrajine Magnezije. Ova regija je bogata istorijom i mitologijom. Tako i naziv Pelion potiče od mitskog kralja Peleusa, odnosno Peleja, iz čijeg se braka sa nimfom Tetidom rodio legendarni grčki junak Ahil. Pelion je i zemlja čuvenih mitoloških bića kentaura.

Najviši vrhovi Peliona, su na njenoj severnoj strani, Pliasidi 1548 metara i Pourianos Stavros 1610 metara, zbog toga su prvi turisti koji su počeli da posećuju Pelion bili upravo planinari iz raznih planinarskih društava iz Srbije. Rajske plaže i mnoštvo tradicionalnih živopisnih sela su glavni atributi Peliona. Bogatstvo voda, šuma, livada i voća, a pre svega visokih planina sa izuzetno čistim vazduhom su razlog još više, da posetite ovu izuzetnu regiju.

Na Pilionu ćete pronaći brojne izvore, klisure i potoke, što je vrlo dragoceno u Grčkoj sušnoj sredozemnoj klimi. Prava je oaza reka, vodopada i izvora kristalno čiste vode. Takođe, i za vreme zime, ova prelepa planina i njene snežne padine, pružaju velike mogućnosti za skijanje na savršenim ski-stazama.

Plaže Piliona

Agios Ioannis: Ovo je prelepa peščana plaža smeštena u blizini grada Lefkada. Njenu neponovljivu lepotu karakteriše zeleno drveće u kombinaciji sa fenomenalnom bojom mora. Ovaj predivan pejzaž ostvariće vaše snove! Plaža je dosta duga, njena južna strana kompletno je opremljena kulama za spasioce, koji su non-stop na oprezu, a takođe ovo je i deo plaže koji je pogodan za surfere, pa kupanje u ovom delu može biti „neprijatno“. Ako niste ljubitelj surfa ili nekih drugih vodenih aktivnosti, bolje je da svoje mesto pronađete na severnoj strani plaže, koja je i namenjena za mirnije kupanje.

Milopotamos: Ovo je bela, peščana i šljunkovita plaža sa svetlom kristalnom i čistom vodom. Plaža je podeljena na dva dela koja su povezana samo jednim otvorom u steni.

Bez obzira na to što ova plaža nije velika, vrlo je popularna, a u letnjim mesecima zna da bude i prepuna. Privlačna je i mlađem delu populacije, kao i porodicama, koji spas od toplog vremena i sunca mogu naći ispod borova koji se nalaze duž plaže.

Deo mora koji zapljuskuje obalu ove plaže, pogodan je za ronjenje.

Papa Nero: Papa Nero nalazi se pored plaže Agios Ioannis. Ovo je mirna plaža, pravo mesto za relaksaciju i opuštanje. Plaža je velika sa belim peskom i tirkiznom vodom, pa je često posećena i od strane lokalnog stanovništva, jer ni oni ne mogu odoleti njenoj lepoti i magičnosti.

Horefto: Ovo je duga peščana plaža smeštena na istočnoj strani Piliona. Nekada je na mestu ove plaže bilo staro pomorsko središte trgovine. Horefto plaža poznata je po prelepom belom pesku i dubokoj plavoj vodi mora.

Fakistra: Još jedna plaža koja se nalazi u blizini Agios Ioannis-a. Ovo je mala kamena uvala koja je često na meti jakih vetrova. Ovo je divlja, šljunkovita plaža sa tirkiznom bojom mora, koju izoluju dva kamena rta, zbog čega je i sačuvala svoju čistotu.

Na severnoj strani plaže nalaze se dve značajne istorijske pećine. Jedna je pećina Panagia Megalomata, prepuna stalaktita koji idu i nekoliko metara u vis, a druga je Krifo Scholio, u kojoj se za vreme Turske okupacije nalazila ilegalna škola.

Damouchari: Predeo ove relaksirajuće plaže, koja je okružena zelenilom, sigurno će vas opustiti. Ali, veliki šljunak i duboko more, ne deluju baš pouzdano.

I pored toga, ovo je neverovatno lepa plaža, zadivljujuće mirna i tiha, na kojoj se možete fino odmoriti, ali i videti preskrasne maslinjake koji kreću iz mora i dostižu vrh planine. Plaža je čuvena po remek delu prirode, a to su tzv. „blizanac uvale“.

Mourtia: Ova plaža nalazi se na južnoj strani Piliona, i pruža lep pogled na ostrvo Skijatos i Egejsko more.

Potistika: Plaža koja se nalazi na južnoj strani Piliona, svojim posetiocima nudi opuštajuće okruženje. Za ovu plažu se slobodno može reći da je „raj na zemlji“ koga karakterišu duge peščane plaže, čisto plavo more i zelenilo planine!

Ocenite aranžman
[Total: 5 Average: 5]