Parga letovanje

Parga u Grčkoj je najpopularnija destinacija tokom leta u Epiru. Ovaj mali grad se nalazi u mirnom zalivu Jonskog mora i ima intenzivan ostrvski stil. Zeleno ostrvce sa belom crkvom stoji na ulazu u luku, dok se ruinirani zidovi venecijanskog zamka mogu videti na vrhu brda iznad grada.

Najviše od svega, Parga je poznata po neverovatnim plažama sa egzotičnom vodom. Sa pogodnom lokacijom u zapadnoj Grčkoj, Parga ima dobre osnove za dnevne izlete na Sivote, Prevezu, pa čak i Lefkadu.

Najlepše Parga plaže

Valtos se nalazi 2 km od Parge i ovo je dugačka peščana plaža, okružena zelenilom. Ova plaža ima veoma dobro razvijen turizam.

Gradska plaža je u pešačkoj udaljenosti od centra Parge, duga je i peščana. Poseduje mnogo turističkih objekata i mali otok ispred stvara slikovito okruženje za pravo letnje opuštanje.

Lihnos se nalazi 3 km istočno od Parge i ovo je lepa plaža koja ima mnoštvo turističkih objekata, takođe je okružena zelenilom.

Sarakiniko plaža je smeštena 12 km zapadno od Parge i ona je među najlepšim plažama u toj oblasti. Ima peščanu obalu sa mnogo turističkih objekata koji je okružuju.

Piso Krioneri se nalazi 1 km od Parge, a ova plaža je zaštićena iza zelenog brda, i prilično je popularna zbog svoje blizine Pargi.

Agios Joanis se nalazi 10 km istočno od Parge, ovo je divna i opuštajuća plaža u bliskoj udaljenosti od Parge.

Agios Sostis se nalazi 4 km zapadno od Parge, ovo je mala i opuštajuća plaža na putu ka plaži Sarakiniko. Voda je kristalno čista i obala je peščana.

Krioneri se nalazi 2 km od Parge, a ova plaža je u neposrednoj blizini Parge i ima mnogo turističkih objekata okolo. Plaža je peščana i organizovana.

Tvrđava u Pargi

Ovo utvrđenje se nalazi na vrhu brda iznad Parge i korišćeno je za odbranu od neprijatelja sa kopna i sa mora. Utvrđenje datira iz 11 veka, i uglavnom je služilo lokalnom stanovništvu da se zaštite od gusara i turaka. Tvrdjava je više puta je rušena i obnovljena. Izvan zamka je bilo postavljeno 8 kula koje su bile u funkciji odbrane. Unutar zidina utvrđena je nekada bilo čak 400 kuća.

Tvrđava Parga je posle dva uništenja obnovljena od strane Mlečana 1792. Zahvajujući svom prirodnom utvrđenju i njenom savršenom dizajnu, tvrđava je ostala neosvojiva sve do 1819 i napada Ali Paše. Nakon prodaje Parge turcima, Ali Paša je ojačao tvđavu još više, gde je postavio svoj harem i amam na vrhu utvrđenja. Na taj način je reorganizovao unutrašnjost utvrđenja.

Na ulazu u tvrđavu možete videti krilatog lava Agios Markos. Postoje razne odaje, bastioni, tajni prolaz do mora, kasarna, skladište, ostaci kuća.. Ako se popnete na tvrđavu imaćete prelep pogled na Pargu, more i prelepo ostrvo Svete Bogorodice. Utvrđenje je okruženo borovom šumom.

Oni koji se odluče da leto u grčkoj provedu u Pargi, mogu uživati u njenim veličanstvenim plažama, šetnjama kaldrmisanim uličicama, interesantnim lokalnim proizvodima, zanimljivim izletima i raznovrsnim sportskim aktivnostima. Veliki izbor kafea, taverni i restorana čine samo deo opuštene atmosfere i delić slikovite scenografije koje svima koji ovde provode letovanje čini nezaboravnim.

Ocenite aranžman
[Total: 8 Average: 3.9]