Olimpska regija - Platamon letovanje

Platamon je ime dobio po platanima koji okružuju peščane plaže u okolini. „Zaštitni znak“ je stara, venecijanska tvrđava, koja je nekad kontrolisala ulaz u Solunski zaliv. Platamon je gradić sa obiljem restorana, taverni, poslastičarnica i supermarketa tipičnih za turistička mesta, koji je ipak uspeo da sačuva autentičnost grčkog sela, što ga čini izuzetno šarmantnim.

Platamonu se može pristupiti vozom ili autobusom. Železnička stanica se nalazi u obližnjem gradu, Nei Pori, koja je dostupna čak i pešice iz Platamona. Najbliži aerodrom je Međunarodni aerodrom Makedonija u Solunu. Solun je 104 km severno od Platamona (oko 1 sat vozom – 1 sat i 10 minuta autobusom). Cena vozne karte je 12 € od Soluna, a 4€ iz Larise (30 minuta).

Platamon letovanje

Platamon se smatra jednim od najznačajnijih turističkih destinacija u severnoj Grčkoj. Grad je dom brojnim restoranima, kafićima, hotelima i odmaralištima. Platamon je povezan sa gradovima Katerini i Larisa putem autobuskog i železničkog brzog transportnog sistema.

Platamon za letovanje predstavlja idealnu destinaciju iz brojnih razloga. Mladi u Platamon ne odlaze zbog zabave, već najviše zbog ronjenja, a starijima odgovara svež noćni vazduh i voda koja se sliva sa Olimpa.

Platamon kao odmaralište i ribarsko selo ima veliku marinu – luku u centru.

Platamon dvorac predstavlja najznačajniju znamenitost ovog lepog gradića. Ovaj srednjovekovni dvorac iz 10. veka je obeležje grada. Posetite Platamon dvorac i uživajte u spektakularnom pogledu.

Platamon plaže

Kada je Platamon plaže u pitanju, Akti Platamona je jedna od najdužih plaža u Grčkoj. Većina plaže je peščana, samo je mestimično šljunkovita, sa mnogim dostupnim morskim ”igrama”, odnosno sportovima na vodi, a tu su i spasioci. U blizini plaže postoji mnogo plažnih barova, kafića i taverni. Ova prelepa plaža je nosilac evropske plave zastavice za čistoću. Treba pomenuti i sledeće plaže Platamona.

Neos Panteleimonas – široka peščana plaža sa prelepim zelenilom u zaleđu.

Kalamaki plaža se nalazi između Platamona i Nei Porija, a na ovoj plaži je istoimeni kamp.

Plaža Skotina je prelepa peščana plaža između Platamona i Leptokarije. Plaža ima tuševe, spasioce, ležaljke i suncobrane, a takođe ima i mrežu za odbojku.

Noćni život u Platamonu

Ako tražite one velike Grčke diskoteke moraćete da odete do Paralije (40 kilometara – koja je inače prepuna Srba kao da ste na Zlatiboru). U Platamonu postoje 3-4 većih kafića ali se nikako ne mogu svrstati u rang diskoteka.

Pošto je većina gostiju iz Grčke, njihov stil izlazaka je sledeći: pronaću sto, naruče piće i ćaskaju celo veče a pri tome je to petak ili subota veče. Nema one ludnice koju krase druge lokacije i veće diskoteke. Platamon je sa te strane više za odmor i po neko piće uz blago đuskanje u večernjim satima. Za sve veće i ekstremnije pravac Paralija.

Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 5]