Iako malo ostrvo, na svega 50 kvadratnih kilometara, Skijatos privlači turiste iz celog sveta svojim peskovitim plažama kojih ima čak – 65!

Jedino naseljeno mesto na Skijatosu je istoimeni glavni grad. Nažalost, stara tvrđava je srušena u 17. veku. Na njenom mestu danas su kulturni centar, kafić iz kog se pruža prelep pogled na more i mnoštvo borova koji prave hladovinu u svako doba dana. Ovde, na malom poluostrvu stazom spojenom sa gradom, možete pronaći tišinu koja je luksuz u Skijatosu, posebno u špicu sezone. Tik iznad luke smestio se manastir Evangelistrija koji su izgradili monasi sa Atosa početkom 18. veka. U grčkom ratu za nezavisnost od Otomanske imperije manastir je služio kao utočište pobunjenika, a tu je napravljena i prva grčka zastava.

Od tišine do buke, od divljine do ušminkanosti, od peska do kamena, od mirnog mora do talasa – sve to naći ćete na Skijatosu, turističkoj destinaciji koja je odavno osvojila Italijane i Britance, a poslednjih nekoliko godina ne mogu da joj odole ni Srbi. Nećete ovde zateći fascinantnu istoriju Rodosa, niti kulturu Krita, ali hoćete prelepu prirodu i uzbudljiv noćni život po relativno pristupačnim cenama. Jedni ga zovu ostrvo šuma i peščanih plaža, drugi u njemu vide mondensko mesto, ali uspeva Skijatos da pomiri nepomirljivo. U kristalno čistoj vodi tirkizne boje redovno uživaju holivudske zvezde Goldi Hon i Kurt Rasel, a svojevremeno u njega su se zaljubili i Bitlsi.

Ekspanziju Skijatos doživljava nakon 2008. godine kada je ugostio ekipu filma „Mama mia“, na čelu sa Meril Strip i Pirsom Brosnanom. Hit mjuzikl uglavnom je sniman na obližnjem Skopelosu, ali su stanovnici Skijatosa ponosni na svoju epizodnu ulogu, pa se i dalje nekoliko puta nedeljno u bioskopu na otvorenom organizuju projekcije filma.

Epitet mondenskog mesta Skijatos opravdava bogatim noćnim životom. Ljubitelji in mesta ne smeju da propuste „Rokenrol bar“ u staroj luci. Nemojte da vas zavara naziv, latino i dens muzika su ovde dominantni, a kokteli popularniji od piva. Ako vas on i ne fascinira, ne brinite – u ulici barova smešteno je na desetine klubova koji se pune posle ponoći i rade do jutra. Ima svega, od onih u kojima sedite u starim automobilima do Orijentom inspirisanih enterijera.

Pošto je relativno mali, najbolje ga je istražiti u predsezoni jer u julu i avgustu sve vrvi od turista. Najpopularnija plaža Kukunarijes, jedna je od retkih oblasti u Grčkoj gde i dalje rastu mediteranski borovi sa krošnjama u obliku kišobrana. Mladima je najdraži Vromolimnos na kom đuskaju uz muziku iz obližnjih kafića, a ako ste željni zabave, ne idite na Ahladiju na kojoj jedini zvuk dolazi od listanja stranica novina ili knjiga u rukama penzionera. Ahladija je poznata i kao stecište političara, a priča se da je 90-ih ovde letovao i Slobodan Milošević.

Najlepši zalazak sunca doživećete na Agija Eleni, a ukoliko tražite mir, prošetajte se do usamljenog Mandrakija do koga dolazite kroz istoimenu borovu šumu koja je zbog izuzetne lepote proglašena za zaštićeno dobro. U blizini je i Eljas, najživopisnija plaža Skijatosa koju karakterišu veliki talasi, vetar koji neprestano duva, peščane dine, pomalo divlji izgled i malo turista, pa ćete i u špicu sezone imati utisak da ste sami.
Najveći broj plaža smešten je na istoku i jugu i do svih vodi odlično organizovan gradski prevoz, što je retkost na grčkim ostrvima. Ipak, najpoznatija i najlepša, ona koja krasi razglednice sa Skijatosa, Lalarija, nalazi se na severu i do nje se dolazi isključivo brodom. Tu će vas sačekati šljunak, bele stene i nestvarna, tirkizna boja mora. Zaštitni znak Lalarije je stena u vodi u obliku vrata koja, ako verujete legendama, morate preplivati: jednom, ako želite večnu ljubav, dva puta ako tražite večnu snagu. I upravo ta mogućnost izbora na pravi način oslikava prirodu Skijatosa – reč je o ostrvu koje nudi sve, a od vas zavisi šta ćete u njemi videti.

NAJUŽA PISTA U EVROPI

Sletanje na aerodrom u Skijatosu avantura je za putnike i odličan test za veštine pilota. Pista je jedna od najužih i najkraćih u Evropi, zbog čega avio kompanije obično upućuju osoblje na dodatne obuke. Ako je kapetan iz nekog razloga sprečen da sleti, avion se upućuje u obližnji Volos gde je pista normalna. Do Skijatosa možete doći i kopnenim putem, iz Beograda vas očekuje 12 sati efektivne vožnje do Volosa i zatim dvoipočasovni put trajektom.

MIRNIJI SKOPELOS

Jedan dan odvojite za posetu obližnjem Skopelosu, ostrvu gde je snimana „Mama mia“. Iako po površini veći od Skijatosa, Skopelos je mirniji i manje komercijalizovan, pa je sačuvao autentičnost. Pretežno šljunkovite plaže nisu pretrpane turistima, a tišinu ne narušava ni preglasna muzika iz kafića, niti skuteri koji divljaju po ceo dan. Mir ćete naći i na nenaseljenom ostrvcetu Cugrija do kog će vas brodići sa Skijatosa dovesti za deset evra. Da ovaj izlet ne treba da propustite dokazuje podatak da su za kupovinu ostrvceta zainteresovani porodica Bekam i arapski šeici.

GRČKI DOSTOJEVSKI

Najpoznatiji stanovnik Skijatosa bio je pisac, filozof i novinar Aleksandros Papadiamantis (1851-1911), koga neki zovu i grčki Dostojevski. Papadiamantis je svojim sunarodnicima posvetio knjigu „Priče sa grčkog ostrva“, a oni su mu se odužili nazvavši po njemu glavnu ulicu, aerodrom, a posvetili su mu i muzej.

Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 4.5]