Kefalonija leto 2018

Kefalonija je najveće jonsko ostrvo i vrlo je popularna destinacija za letovanje kod turista koji vole tradicionalnu Grčku, kakva je nekad bila. Kefalonija se dosta razlikuje od ostalih grčkih ostrva. Izglasano je za 10. najlepše mesto na svetu, a ima neke od najlepših plaža u čitavoj Grčkoj.

Nalazi se na zapadnoj obali Grčke i ima blagu klimu i prelepe plaže. Ovde nema masovnog turizma, a ostrvo ste mogli da vidite i u filmu „Mandolina kapetana Korelija“ koji se dešava u vreme Drugog svetskog rata. Film je pomogao da se ostrvo nađe na listi destinacije koje „morate posetiti„. Ostrvo je puno divnih zaliva i uvala pa ima veoma neobičan oblik. Severni deo stenovite obale ima male i čiste šljunkovite plaže, dok su one na jugu duge i peskovite.

Kefalonija je divna za istraživanje, a uz dobre puteve ovo je odlično ostrvo za vožnju. Za one koji vole malo mirniji tempo, Kefalonija je sjajno ostrvo za šetnju, vožnju biciklom i jahanje. Lefkada, Zakintos i Itaka se nalaze u blizini, pa trajektom, motornim čamcem ili jahtom mogu da se istraže i ova ostrva.

Kefalonija ima i aerodrom. Za smeštaj možete da izaberete apartmane ili luksuzne vile, kao i tipične grčke kućice. Kefalonija se dosta razlikuje od ostalih grčkih ostrva. Izglasano je za 10. najlepše mesto na svetu, a ima neke od najlepših plaža u čitavoj Grčkoj. To je ostrvo koje treba celo obići. Ne smete propustiti kefalonijske pećine koje postoje hiljadama godina i ukrašene su šarenim stalaktitima i stalagmitima.

Ima više planina od bilo kog drugog jonskog ostrva, sa planiom Ainos i najvišim vrhom Megalos Soros. Na ovoj planini raste veoma retka vrsta drveta jele (Abies Cephalonensis).

Zalivi i uvale su obeležje Kefalonije. Na severoističnom delu Mirtos Beja se nalaze prelepe bele peščane i šljunkovite plaže i prelepo more boje akvamarina. Odavde se vidi seoce Asos, sa impozantnom Venecijanskom tvrđavom.

Dalje na severu, selo Fiskardo takođe čuva ostatke venecijanskog stila, a ima lepu luku sa pecaroškim čamcima, luksuznim jahtama i kruzerima.

Ovde ima divnih plaža gde se legu morske kornjače koje brižljivo čuvaju lokalne organizacije za zaštitu kornjača.

Ima dosta različitih načina spelovanja reči Kefalonija: (Cephalonia, Cephallonia, Kefallonia, Kefallinia).

Neki veruju da je Kefalonija dobila ime po mitskoj ličnosti Kefalu. On je bio sin boga Hermesa i njegove ljubavnice Herse, ćerke prvog atinskog kralja Kekropa. Bio je lep kao bog, kao i njegova žena Prokrida i živeo je srećno dok se u njega nije zaljubila boginja zore Eos i odnela na kraj sveta.

Nakon tragičnog kraja ljubavi Kefal je ratovao sa kraljem Amfitrionom protiv neprijatelja Tebe, a nakon toga dobio kao nagradu ostrvo na zapadnpoj obali Peloponeza koje je nazvao – Kefalonija.

Neki kažu da je ostrvo dobilo ime po grčkoj reči za glavu „kephalos“ jer je najveće jonsko ostvo. Većina lokalnih stanovnika ima prezime koje se završava na „atos“ a ime skoro svakog mesta se završava sa „ata“.

Ocenite aranžman
[Total: 3 Average: 5]