kusadasi turska letovanje

Kušadasi je tursko odmaralište na obali Egejskog mora, smešteno u podnožju planina Pilov i Kadafat na istoku i planine Kese na zapadu, u provinciji Ajdin. Udaljen je 90 km od Izmira, jednog od većih turskih gradova, a od aerodroma u Bodrumu 150 km.

Kušadasi je danas jedan od glavnih turističkih centara na egejskoj obali Turske. Grad je dobio ime po malom ostrvu zvanom „ostrvo ptica” sa kojim je povezan uskim nasipom. Kušadasi ima oko 50000 stanovnika, dok za vreme letnje sezone boravi do milion turista.

Plaže u Kušadasiju

Kadinlar plaža (Ladies beach) nalazi se 3 km južno i jedna je od najpopularnijih plaža Kušadasija ne samo zbog svoje pozicije već i zbog čiste, plitke vode, 1 km peščane plaže i sredstava koji su vam na rapolaganju(ležaljke, suncobrani, toaleti). Ime potiče iz vremena kada je na ovoj plaži bilo dozvoljeno samo ženama da plivaju, a danas je otvorena za sve. Plaža ima šetalište gde je smešteno dosta prodavnica, barova, kafića, restorana i hotela.

Silver sand plaža je dobro organizovana plaža sa ležaljkama, suncobranima, toaletom, tuševima, kao i raznim sportovima na vodi. Na plaži postoji kafiterija koja nudi grickalice i piće tokom dana i uveče. Do Silver sand plaže se lako dolazi minibusevima iz Kušadasija.

Kustur plaža nalazi se na oko 5 km severno od Kušadasija. To je 1 km duga peščana plaža, opremljena suncobranima i  ležaljkama i koja nudi različite aktivnosti  kao što su surfovanje, skijanje na vodi.

Plaže u okviru nacionalnog parka se nalaze 30 km jugozapadno od Kušadasija. Sastoji se od malih uvala Icmeler, Aydinlik, Kavakli i Karasu. Samo Icmeler zaliv ima peščanu plažu. Nacionalni park ima najčistiju vodu u Kušadasiju. Ovde možete uživati u brojnim kafićima, a i svaki zaliv ima na raspolaganju i toalet.

Long plaža je dobila ime po tome što je duga 18 km, podeljena u više delova tako što je duž obale otvoreno mnogo kafića, tako da su delovi plaže dobijali imena po nazivu kafića koji se tu nalazi. Na ovoj plaži se nalazi jedan od tri akva parka. Duga peščana plaža i kristalno čista voda idealno su mesto za kupanje, sportove na vodi i za odmaranje. Do plaže idu minibusevi na svakih 5 minuta.

Dijamantska (Diamond) plaža, poznata i kao Zlatna (Golden) plaža  je deo ispred starog odmarališta Nazilli Sites i Aydin Tur SItesi. Na putu do plaže ćete proći Nazili bazar, odlično mesto za zabavnu kupovinu. Na plaži se nalazi nekoliko malih kafiterija.Do ove plaže, takođe, možete doći minibusom.

Love plaža je smeštena pre gradića Guzelcamli.  Na početku plaže postoji mala luka za glisere i ribarske brodiće. Love plaža je lepo i tiho mesto, sa pogledom na Samos.

Paradise plaža dolazi posle Silver sand plaže. Na ovoj plaži se nalaze mali restorani, kafići i barovi, poslatičarnica i malo riblja pijaca, otvorena samo u letnjoj sezoni.

Gradska plaža, takođe poznata i kao Palm Beach, je najmanje atraktivna opcija, zbog prevelike gužve u toku sezone. Jedina je plaža u centru Kušadasija.

Turska kuhinja, koja se ubraja u 5 najatraktivnijih kuhinja, predstavlja sponu između istočnih i mediteranskih kuhinja. Turski doručak se sastoji od kriške beyaz peynir (beli sir), preserves (med,džem,itd), crnih maslina, paradajza, krastavca, kajmaka, kuvanih jaja i hleba. Uobičajeno je da se pije čaj u vreme doručka. Čaj se u Turskoj služi u crnim malim čašama, sa ili bez šećera. Neka od glavnih turskih jela su: grilovana riba, meso i kebab. Svinjetina nije dostupna, ali možete probati brojna jela od jagnjetine, govedine i piletine. Torte, kolači, slatkiši i poslastice uključuju baklave, ratluk, lakmu (vrsta slatke krofne).

Ulična hrana je fantastična, a kod uličnih prodavaca možete pazariti: Kebab – goveđi, jagnjeći i pileći ražnjići grilovani sa začinima, Börek (burek) – pecivo koje se sastoji od više tankih slojeva. Videćete meštane kako ulaze u male prodavnice gde mogu doručkovati i ručati. Poznati su ispanakli burek (punjen spanaćem), peynirli burek (punjen sirom) , klymali burek (punjen mlevenim mesom) i patatesli burek (sa krompirom).

Probajte i Pide -sa malo kvasca, pizza koja je kao hleb, koja dolazi u različitim varijantama, sa kasarli pide (topljeni sir)i sucuklu pide (topljeni sir i začinjena kobasica), Balık ekmek – bukvalno prevedeno „riba hleb“. To je sveže ulovljena riba, grilovana ili pržena pred vama i punjena unutar velikog parčeta hleba. Poğaça – slano pecivo, možete izabrati obično (sade), ili izabrati punjeno sa peynirli (sir), klymali (mleveno meso), zeytinli (crne masline), Midye dolma – punjene dagnje. Za uživanje u turskoj hrani i turskim specijalitetima, mi vam preporučujemo nekoliko restorana: Marvista restaurantSherwood restaurantMezgit restaurantDegirmen restaurantAvlu restaurantTranche, Etchi GrillErzincan restaurant.

Noćni život u Kušadasiju je jedan od najboljih u Turskoj. Veliki broj kafića i klubova smešten je u ”Bar street”, jednoj od najprometnijih i najglasnijih ulica. Naša preporuka su sledeća mesta: Orient BarMartins BarSean’s karaoke bar, Lemon BarSun BarDirty NelliesJimmys

Ocenite aranžman
[Total: 5 Average: 3.6]