Letovanje Turska Bodrum

Turska je zemlja odlične klime, bogatstva, kulture, a poslednjih desetak godina simbol je vrhunskog turizma. Turska je retka zemlja koja može da se pohvali da izlazi na četiri mora. Leži na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora.

Duge uređene plaže, toplo leto bez padavina, restorani i kafići, prodavnice koje se nižu jedna za drugom. Akva parkovi, sportski sadržaji, uređena šetališta, tragovi istorije na svakom koraku.

Turska je od maja do oktobra neodoljiva. Prosečna temperatura vazduha je od 30 do 32 stepena Celzijusa, a more je toplo, tako da je kupanje moguće od ranih jutarnjih časova do večeri. Gradovi su puni turista, a prodavci i ugostitelji su spremni da izađu u susret svim željama.

Jedno od prelepih i izuzetno popularnih turskih letovališta na obalama Egejskog mora, u jugozapadnom delu zemlje, Bodrum je osim mora i zabave poznat i po tome što je u njemu rođen grčki istoričar Herodot, otac istorije. Iako ova informacija jeste važna, ipak nije presudna za veliki priliv turista svakog leta.

Grad je izgrađen na ruševinama antičkog Halikarnasa a jedan od simbola grada je dvorac sv. Petra koga su u srednjem veku podigli krstaši na samom ulazu u bodrumsku luku. Od tada do danas stvari su se promenile, ali ne u značaju luke već u onome „šta“ je u njoj usidreno. Pa umesto nekadašnjih ribarskih brodića sada se u luci šepure najluksuznije jahte iz svih delova sveta. Jer Bodrum je zaista meka turskog turizma.

Osim nespornih turističkih potencijala, Bodrum u sebi nosi jednu prelepu priču koja grad čini još tajanstvenijim i lepšim. Reč je o jednom od 7 antičkih čuda – Mauzoleju u Halikarnasu, grobnici koju je izgradila kraljica Artemisa u znak velike ljubavi prema svom mužu Mauzolu, persijskom kralju. Ova bajkovita priča dodatno inspiriše turiste iz čitavog sveta da dođu u ovaj grad i možda osete i duh ovog fantastičnog čuda antike. Ipak, ono što je za turistički Bodrum karakteristično i važno jeste bogat noćni život sa dve najveće i najposećenije diskoteke na turskom primorju. Jedna od njih je na otvorenom i zove se „Halikarnas“ a druga je „Catamaran“ – disko klub na vodi koji je zaista prava atrakcija i garant dobre zabave. Koja, naravno, traje do ranih jutarnjih časova. Po mišljenjima mnogih, Bodrum je najlepši grad na obalama Egejskog mora koji okuplja elitu iz čitavog sveta pa ga zbog toga često zovu i „turski Sen Trope“.

Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 4]