Alanja predstavlja jednu od najlepših turskih destinacija. Nalazi se u jugoistočnom delu turske obale, na obali Sredozemnog mora na jugu, a sa severne strane su planine Taurus. Od Antalije je udaljena 135km.

Grad je podignut oko dve uvale, a tu su duge plaže koje razdvaja uzvišenje sa srednjovekovnom tvrđavom i bedemima dugim oko 7 km. Tvrđava sa oko sto kula i 400 bunara najimpozantnija je građevina u Alanji, sagrađena u 13. veku u vreme vladavine Turaka Seldžuka. Sa istočne strane brega bedemi tvrđave se spuštaju ka moru i završavaju se Crvenom kulom. Kula, koja je postala simbol Alanje, nazvana je crvenom zato što je u gornjem delu građena od cigle, a u njoj je danas smešten etnografski muzej.

Bulevar Ataturk je najlepša ulica u Alanji sa palmama, eukaliptusima, fikusima i strelicijumima, a u poprečnim ulicama hladovinu prave drvoredi narandže i nara.

Plaže

Alanja ima vrlo jednostavnu prostornu organizaciju plaža. U istočnom delu je za nijansu lošija Kejkubat plaža, sa krupnijim peskom i po kojom stenom u vodi.

U zapadnom delu je za jednu klasu bolja Kleopatrina plaža, sa posebno prelepim istočnim delom plaže. Potpuno je peščana i ako već možete da birate, budite bliže toj plaži.

U ponudi su brojne aktivnosti budući da je Alanja ipak veliko i popularno letovalište. Turistima se nudi širok spektar mogućnosti preko vožnje džipom i quad bajkom, jednodnevnih izleta do velikog amfiteatra u Aspendosu, pa do brojnih krstarenja oko Alanje.

Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 5]