leptokarija

Leptokarija je postala nezaobilazni urbani turistički gradić koji se nalazi na oko 85 km jugozapadno od Soluna i 25 km južno od poznatog trgovačkog centra Katerini. Osim sto ima povoljan geografski položaj, odlikuje je i jedinstvena kombinacija mediteranske i banjske klime, pa se preporučuje turistima svih generacija.

Leptokarija predstavlja atraktivnu destinaciju za letovanje. Poseduje lepe i čiste plaže, namenjena je onim ljudima, koji žele da odmor provedu sa porodicom, ali isto tako može biti zanimljiva za mlađu populaciju zbog bogatog noćnog života i velikog broja izleta. Letovalište je vrlo mirno, bez preterane buke i gužve. Turistička ponuda je vrlo zanimljiva i nudi za svakog po nešto. Cene su niže u odnosu na druga letovališta. U ovom letovalištu možete uživati u čistom moru, dugim i peščanim plažama, a tokom noći možete krenuti u noćni život do ranih jutarnjih sati.

Ovo živopisno mesto je praktično podeljeno prugom na dva dela. U gornjem delu, iznad pruge se nalaze brojne atrakcije namenjene najmlađima, ali i šetalište, te razne prodavnice, taverne, kafići. U gornjem delu Leptokarije je i crkva, koju svi turisti rado posećuju. U donjem delu, onom ispod pruge koji je bliži obali, se takođe nalazi šetalište, suvenirnice, taverne, kafići i mnogi drugi lokali. Ono što brojni srpski turisti izdvajaju kao naročitu prednost letovanja u Leptokariji jest prisustvo čuvenog marketa ” Lidl “, u kojem su izrazito pristupačne cene, pa boravak u Leptokariji kupovina u njemu čini naročito povoljnim.

Kako Leptokariju iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista iz naše zemlje, nema potrebe da brinete da li ćete se sporazumeti sa meštanima, jer većina njih ili govori ili razume srpski.

Specifičnost Leptokarije je njena mikroklima, pa se često može čuti da je ovo mesto i vazdušna banja, zahvaljujući obližnjoj planini Olimp. Uz to, iz Leptokarije se organizuju brojni izleti. Na prvom mestu do obližnjeg Platamona i njegove čuvene tvrđave, koju su sagradili Vizantinci još u 13. veku. Zatim je moguće provozati se vozićem do obližnjeg letovališta Nei Pori ili, pak otići na izlet brodićem do ostrva Skijatos ( gr. Σκιάθος ). Kako se u blizini nalazi i Solun ( gr. Θεσσαλονίκη ), koji je udaljen oko sat vremena vožnje, obilazak ovog grada je gotovo obavezan za mnoge turiste. Tu je, naravno i izlet do planine Olimp, u čijem podnožju je i smešteno ovo letovalište. Za ljubitelje starina, tu je arheološki lokalitet Dion , a svakako je jedan od najčešćih izleta iz Leptokarije prema manastirima Meteora ( gr. Μετέωρα ).

Leptokarija poseduje tri plaže

Gradska plaža je dugačka oko 5 km i nosilac je Plave zastave, što govori u prilog čistoće i kvalitetu vode.

Na ovoj plaži postoji veliki broj kafića, takođe turisti mogu da koriste kabine za presvlačenje i dodatne rekvizite kao što su suncobrani, tuševi i sl.

Plaža Skotinas se nalazi na 5 km od letovališta i posebno je interesantna za porodice sa decom.

Plaža Milos se nalazi na oko 2 km od letovalištva. Poseduje sportske terene tako da možete i da se zabavite tokom dugog dana na plaži.

Ocenite aranžman
[Total: 4 Average: 3]