Tasos letovanje 2018

Tasos krasi mnoštvo zelenila, miris borove šume koja je zastupljena svuda, jednostavnost obilaska-ima jedan asfaltiran put koji ide u krug, oko celog ostrva, ali i beskrajna ljubaznost domaćina i širok osmeh posebno kada čuju da dolazite iz Srbije.

Plaže na Tasosu

Metalia

Ukoliko ste smešteni u Potosu ili Limenariji, možete i peške do ove plaže. Iz bilo god drugog mesta na ostrvu treba vam maksimum pola sata kolima, budući da je put prilično dobar i jednostavan: krećete se u krug oko ostrva, na koju god stranu da krenete. Ovu plažu krasi sitan beli pesak i mnoštvo kamenih figura, za koje se ne zna precizno kako su tu dospele. Sa plaže se mogu videti i ostaci rudarskih peći, što joj daje uzbudljivu atmosferu. Plaža Metalia je pogodna i za starije, ali i za porodice sa decom: ima toalet, bar na plaži i park za najmlađe.

Tripiti

Odmah po izlasku iz Limenarije, jedna je od najširih plaža na ostrvu. Obala je prekrivena veoma sitnim peskom, a u vodi su uglavnom kamene ploče. Na plaži postoji nekoliko tuševa i restorana, mreža za odbojku, sto za stoni tenis, kafić. Zbog svoje širine i sitnog peska pogodna je za tenis, bacanje frizbija, fudbal na pesku, odbojku i igru dece. Tripiti plaža stvorena je za odmor i sunčanje uz dobru knjigu, ronjenje, sportove na pesku i skakanje sa obližnjih stena.

Astrida

Za ljubitelje nešto opuštenije atmosfere, ova plaža nalazi se odmah posle izlaska iz Potosa.

Atmosfera je opuštena, domaćin Jorgos veoma srdačan, poslužiće vas suvlakijem, uzom ili limunadom, a nema gužve niti glasne muzike.

More je čisto, pesak sitan, a „ekipa“ nešto starija. Pored terena za odbojku, tenis ili fudbal, tu je tuš i nekoliko penjalica za najmlađe. Astrida će se najviše dopasti ljubiteljima divljine, prirode i „ne-fensi“ varijante.

Aliki

Prelep zaliv na samom jugu ostrva. Sastoji se iz dve plaže. Jedna je peskovita i niz nju se nižu barovi i taverne. Druga je šljunkovita.

Aliki je popularno mesto za pristajanje brodića koji krstare okolinom, a u blizini plaža nalaze se i ostaci starog grada za koji se veruje da ga je Odisej posetio prilikom svog desetogodišnjeg povratka iz Trojanskog rata.

 

Paradise beach (Rajska plaža)

Mnogima omiljena, posebno najmlađima, zbog velikih talasa koji su neprestano prisutni u ovom zalivu. prema mišljenju mnogih, upravo ona je najlepša plaža na ostrvu. Izuzetno je široka i duga, ali retko je prazna, upravo zbog svoje popularnosti.

Nalazi se između Aikija i Kinire. Voda je vrlo plitka. Istočni vetrovi prave prijatne talase. Na Paradise beach postoji mala taverna. Popularni su sportovi na vodi i pesku. Takođe je popularna i među nudistima.

Golden beach (Zlatna plaža)

Najduža plaža na ostrvu. Ima zlatni mekani pesak po kome je i dobila ime. Voda je vrlo plitka.

Na Golden biču ostoji mnoštvo sportskih aktivnosti na vodi i pesku.

Tu su i mnoge taverne.

 

 

Saliara beach (Mermerna plaža)

Plaža se zove Saliara, ali je poznata kao mermerna plaža. Obala je prekrivena sitnim belim šljunkom, odnosno mermernim kamenčima koje je voda izgladila i oblikovala. Zanimljivo je da su kamenčići uvek hladni pa je šetnja po obali neverovatno prijatna na visokoj letnjoj temperaturi.

Ono sto izdvaja ovu plažu od ostalih je boja vode, koja je zbog bele podloge kristalno plava zbog čega neverovatno podseća na tropske egzotične plaže. Inače, plaža je zabačena i do nje vodi široki prašnjavi put kojim se prevozi mermer.

Ariba chill out Beach

U blizini mesta Skala Rahon nalazi se ova mirna, ušuškana, maksimalno opuštena plaža. Ariba je mesto puno pozitivne energije, gde neprestano svira nenametljiva rege muzika, atmosfera je predivna i retko kome se ne dopada. Gazda Vasilis dočekaće vas širokog osmeha i sa čašicom uza, a neretko odigrati i neku partiju fudbala sa vama. Zalasci sunca ovde su možda najlepši na celom ostrvu.

 

Livadi Beach

Nalazi u uvali ispred manastira Svetog Arhangela Mihaila, na istočnoj strani ostrva, 2km pre Alikija gledano iz pravca Potosa. Do plaže sa magistrale vodi neravan zemljani put u dužini od nekoliko stotina metara pa nije najbolje rešenje ići skuterom na primer, dok su sve prethodno pobrojane plaže dostupne bilo kojim vidom transporta. Na obali je sitan pesak, a prvih nekoliko metara u vodi je kamenje, kroz koje su napravljene peščane stazice do plićaka sa peščanim dnom. Voda je izrazito čista, tirkizne boje. Plaža je okružena maslinjacima. U levom delu plaže gledano sa obale, postoje lepe, male pećine i uvalice i neobične stene sa kojih je idealno pecati ili skakati. Ukoliko ste dobar plivač, možete otplivati do plaže Arsanas koju od Livadi plaže deli stena. Preporučuje se poseta u prepodnevnim satima, budući da na ovoj plaži veoma brzo sunce zađe za stene, pa može da bude hladno popodne.

Atspas Beach

Jedna je od tri plaže koje se nalaze u mestu Skala Maries, koje se nalazi odmah iza Limenarije (Udaljena je 6km). U pitanju je mala i veoma posećena uvala. Najpoznatija je po sitnom pesku i u vodi i na obali i jako dugom plićaku, pa je veoma pogodna za porodice sa malom decom. Plažu krase divni zalasci sunca, veliki suncobrani od trske i veoma čista voda. Na pesku u vodi možete videti po koju morsku zvezdu, a na okolnim stenama hobotnicu. Na Atspas beach-u možete videti, po mnogima, najlepši zalazak sunca. Plaža je i inače najlepša u kasnim poslepodnevnim časovima, kada je bez gužve, a voda dostigne najvišu temperaturu. Na ovoj plazi do samog mraka mozete uzivati u miru, toploj vodi i laganoj muzici iz bara.

Giola

Giola nije plaža, već prirodni bazen u steni. Jedan od zaštitnih znakova Tasosa koji se nalazi skoro na svim brošurama o Tasosu. Vredi otići. ALI, nikako posle 11h, jer je pakao. Takođe, idite isključivo kada je more mirno. U suprotnom, ako je uzburkano, toliko se podigne pesak sa dna bazena, da Giola deluje kao septička jama. Najbolje je sačekati da dva dana bude bez talasa i vetra pa otici trećeg dana, to vam je sigurica.

 

Morate posetiti i …

Fabrika zlata Iris Gold

Na svim flajerima, kartama koje možete dobiti na Tasosu, reklamira se ova fabrika. Ovde prave i prodaju nakit. Fabrika se nalazi na izlazu iz Limenarije ka severu i ako ste smešteni u blizini možete i pešaka. Šta možete kupiti ovde? Cene nakita su različite, od komada da vam se zavrti u glavi od cene, do krajnje pristupačnih prstenova, ogrlica itd. Izbor je stvarno ogroman, od srebra, zlata.. i raznih kombinacija materijala, čak iako ne kupite ništa Iris gold je jako interesantno mesto za posetiti.

Jezero slatke vode Marijes

Još jedna nesvakidašnja atrakcija. Jezero je locirano duboko u unutrašnjosti ostrva, i lepa strana ovog obilaska je što ćete se prošetati bukvalno kroz šumu.

Utisci o jezeru su različiti, jer u toku najjače suše tokom leta više liči na močvaru nego na jezero.

Kod samog jezera možete kupiti specijalitete od voća i meda, tako da odvojite jedno pre podne za ovaj obilazak.

 

Manastir Sv. Arhangela Mihaila

To je mesto koje treba da obiđe svaki hrišćanin. Malo ljudi koji nisu dolazili na Tasos znaju da se u ovom manastiru nalazi Sveti klin koji je bio u Hristovoj desnoj ruci. Otkud baš na Tasosu? Put klina je jako zamršen. Još u vreme Vizantijskog carstva bio je poklonjen manastiru Filotej na Svetoj gori. Međutim tokom turske okupacije, monasi su zbog visokih nameta pokušavali da prebace dragocenosti preko kaluđera u ostale pravoslavne zemlje. Kaluđere koji su poneli Sveti klin je zahvatila oluja i bili su prinuđeni da se iskrcaju na tada pustom ostrvu Tasos, na mestu gde se nalazila samo mala kapela Sv. Arhangela. Po predanju, kaluđeri su stradali, pretpostavlja se od gusara i pljačkaša. Sveti klin je uspeo da ostane sakriven u zidinama kapele. Otkriven je tek tokom kasnije rekonstrukcije i dogradnje crkve. Manastir se nalazi na jako specifičnom mestu, nekih 15 kilometara južno od Potosa, na samoj ivici litice.

Odlazak do Kavale

Ovaj izlet je u standardnoj ponudi agencija, a  najbolja varijanta je da sami organizujete izlet na jedan dan do Kavale. Definitivno vredi obići, jedina mana je što će vam uzeti ceo dan.

Trajekti nisu baš tako česti do Kavale, a da bi prošli sve što treba, računajte od jutra do mraka.

 

Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 5]