Krit Heraklion leto

Heraklion ili Iraklion predstavlja najveći grad južne Grčke, a ujedno je najveći i najznačajniji grad ostrva Krit. Iako se na početku ne stiče pravi utisak o njemu, šetajući uskim uličicama, istražujući stare zidine oko samog grada, degustacijom tradicionalnih jela kritske kuhinje, shvatite da Krićani znaju recept za srećan život i da je potrebno vrlo malo da i vi postanete srećni.

Nema bolje terapije od jutarnjeg obilaska grada, dok još nema gužve. Sam grad predstavlja mešavinu svih kultura i naroda koji su osvajali kritsko ostrvo, a sačinjen je od dva glavna trga: Trg Laova, poznat po slavnoj fontani Morosini, a koji se ujedno nalazi i u samom centru grada, kao i Trg Platea Eleftherias koji se nalazi blizu luke.

Oko fontane Morosini naići ćete na ogroman broj barova i kafea, od kojih mnogi prave izuzetan giros. To je ujedno i odlično mesto da probate neke od najlepših grčkih, ali i kritskih specijaliteta.

U blizini fontane nalazi se venecijanska Lođa (Loggia) iz XVII veka, sagrađena za vreme vladavine mletačke republike. Danas je u toj zgradi smeštena gradska uprava Herakliona.

Ako planirate da posetite Heraklion leti, budite spremni na nepodnošljive vrućine! Zbog toga, usled velike toplote, red je potražiti mesto za rashlađivanje. Plaže u blizini grada možda nisu najbolje što možete pronaći, ali zato Agia Pelagia, koja se nalazi na zapadnoj strani Herakliona, oko pola sata vožnje i do koje se stiže veoma lako automobilom ili autobusom, sigurno jeste.

Knosos

Na Kritu je nastala prva velika evropska civilizacija, čiji nestanak izazvan erupcijom vulkana sa susednog Santorinija mnogi vezuju za mitsku Atlantidu. Kritska civilizacija bila je iznenađujuće napredna i razvijena za to doba (2700 – 1500 godina pre Hrista), o čemu svedoče ostaci drevnog grada Knososa, u blizini Herakliona, koji godišnje poseti na hiljade turista.

Ako ste za dobru dozu mitologije, poseta palati u Knososu vaš je pravi izbor. Naime, sama palata krije čuveni lavirint u kome je, prema legendi, živeo Minotaur, biće sa glavom bika i telom čoveka.

Plaže u oblasti Heraklion

Agia Pelagia: Nalazi se na asevernoj obali Krita, blizu grada Herakliona. Duga je i prekrivena belim mekim peskom, što je čini vrlo prijatnom za kupače i ljubitelje sunčanja.
Amnisos: Ovo je vrlo prijatna plaža, sa još prijatnijim restoranima koji služe ukusne riblje specijalitete.
Amoudara: Iako nema mnoštvo turističkih pogodnosti, ova plaža ima sitan zlatni pesak i lepu vodu, što je istinskim ljubiteljima leta sasvim dovoljno.
Analipsi: Ima plavu zastavicu koja svedoči o izuzetnom kvalitetu i čistoći vode i obale.
Hani Kokini: Iznad plaže se izdriže nekoliko finih hotela. Oni koji žele pravi odmor od svakodnevice, mogu odsesti u nekom od njih i svakog dana uživati u ovoj lepoj plaži.

Heraklion je grad koji čuva veliki broj kultuno-istorijskih spomenika i mnogih drugih turističkih vrednosti koje iz godine u godinu privlače sve veći broj turista. Inače, u ovom gradu nemate razloga za brigu. Heraklion je jedan od retkih gradova u kome još uvek postoji ono što mi nazivamo ljudskost.

Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 5]