Letovanje Halkidiki

Halkidiki je grčko poluostrvo koje čine tri manja poluostrva, Kasandra – poluostrvo koje je poznato po bogatom noćnom životu, Sitonija – poznato mesto za parove koji žele romantičan odmor, i Atos – poznato i kao Sveta Gora na kojoj živi preko 2500 monaha, što pokazuje da je Halkidiki poluostrvo koje privlači turiste različitih interesovanja.

Kasandra

Poluostrvo Kasandra, jedno od tri poluostrva na Halkidikiju, tokom leta preprlavi hiljade i hiljade turista.

Duga obala pokrivena prelepim plažama, kristalno bistra voda i veoma bogat noćni život su glavne karakteristike svih mesta poluostrva.

Mesta Hanioti, Pefkohori, Polihrono, Nea Potidea, samo su neka od dobro posećenih mesta ovog poluostrva, a veliki broj gostiju čine i srpski državljani.

Hanioti

Malo mesto, nekada selo, na poluostrvu Kasandra, obiluje odličnom turističkom infrastrukturom, velikim brojem hotela, vila, restorana, barova, kafića. Za avanturiste je moguće istraživanje Haniotija iznajmljenim automobilima i motociklima. Tokom dana je najviše turista stacionirano na suncem okupanim peščanim plažama i moru, dok se vreme odmora uglavnom provodi uz šetnje kroz idiličnu prirodu. Kraj dana je predviđen za nezaboravne žurke.

Pefkohori

Pefkohori – selo borova, je jedno od turistički razvijenijih mesta na Kasandri. Ono po čemu je prepoznatljiv jeste dugačka glavna ulica idealna za šetnju gde se sa jedne strane nalazi plaža i more a sa druge strane veliki broj prodavnica, restorana, kafića, “Ozi” barova. Kafići i restorani su prava mesta za ljubitelje hrane jer ćete u njima moći da probate mnoga tradicionalna jela grčke kuhinje.

Pored sređene plaže u Pefkohoriju, na 4 km se nalazi mala luka Paliouri sa prelepom plažom za kupanje i sunčanje. U blizini Paliourija se nalaze još dve lepe plaže do kojih se jedino može stići preko neasfaltiranih, blatnjavih puteva, zbog čega je potreban oprez. Zbog dosta gustog saobraćaja vikendom, preporučuje se iznajmljivanje motocikala ili bicikala.

Sitonija

Sitonija je drugo od tri poluostrva na Halkidikiju. Mnogobrojni ribarski zaseoci, živopisne male luke, mešavina plavetnila mora i zelenilo predstavljaju veoma interesantan pejzaž poluostrva. Mesta na Sitoniji su uglavnom manja u odnosu na Kasandru, dok je turistička infrastruktura uglavnom prilagođena porodicama i parovima što Sitoniju čini pravim mestom za miran odmor. Mesta Agios Nikolaos, Sarti, Neos Marmaras, Sikia, Nikiti, su samo neka od turistički atraktivnijih mesta na Sitoniji.

Neos Marmaras

Neos Marmaras je najviše mesto na Sitoniji. Kombinacija planinskih uslova i uslova na moru, zabava, romantične šetnje s pogledom na more i veoma bogata grčka kuhinja su ono što vas očekuje u ovom malom mestu na Sitoniji.

Sa viših delova Neos Marmarasa pruža se prelep pogled na peščane i šljunkovite plaže koje zapljuskuju talasi. Mesto je dobro turistički izgrađeno sa dosta hotela, vila, restorana, kafića, barova, prodavnica, taverni.

Osim šetnji, uživanja na plaži, po bazenima hotela, turisti mogu da uživaju u ronjenju i razgledanju morskog sveta, kao i jedrenju po Egejskom moru.

Nikiti

Slično Neos Marmarasu, i ovde postoji kombinacija između morskih i planinskih motiva. Na ulazu u Nikiti ukoliko skrenete levo naići ćete na kuću izgrađenu još 1830. godine, ukoliko skrenete desno put će vas odvesti do kafića na plaži Nikiti. Šetnje ulicama ovog sitonijskog gradića među kućama makedonske arhitekture su savršene u bilo koje doba dana.

Za opuštanje i uživanje u tradicionalnim grčkim jelima postoji veliki broj restorana, a možete posetiti i najstariju kafanu u Nikitiju i uživati uz grčku kafu. Dok šetate po plaži, možete večerati ili svratiti na piće u nekom od restorana koji su na sred peščane obale. Zvuci talasa i mirne noći predstavljaju pravi ambijent za one zaljubljene.

Atos

Poluostrvo Atos je za naš narod poznato još iz XII veka i podizanja, tačnije obnavljanja manastira Hilandar od strane predstavnika loze Nemanjića.

Manastir Hilandar

Atos – Sveta Gora sa razlogom nosi taj naziv, jer su po čitavoj planini Atos i samom poluostrvu raspoređeni stari manastiri. Poluostrvo je pravi raj za mnoge vernike, hodočasnike i ljubitelje religije i kulture. Najveća mana poluostrva je ta što je ženama zabranjena poseta manastirima, dok je za ulazak muškaraca potrebna određena dokumentacija.

Halkidiki se razlikuje od ostalih grčkih letovališta. Zelena brda, pokrivena drvećima masline predstavljaju pravi tropski osećaj što se može primetiti odmah nakon sletanja na aerodromu u Solunu. Za one koji vole grčku hranu Halkidiki je pravo mesto, jer jela na poluostrvu obiluju maslinama i morskom ribom.

Ocenite aranžman
[Total: 1 Average: 5]