Grčka letovanje - Kontinentalni deo

Kontinentalna Grčka, sa svojim pejzažima i visokim reljefima, prava je riznica za turiste koji žele da dožive jedinstvena iskustva, bilo na otvorenom prostoru, bilo sa upoznavanjem bogatih kulturnih i istorijskih spomenika.

Kontinentalni deo Grčke

Kada putujete kroz Grčku uživate u živom krajoliku koji je primamljiv zbog svojih prirodnih lepota, raznolikosti pejzaža u kome dominiraju tri elementa: more, planine i nizije. Grčki kopneni deo je oštro uvučen; morske uvale i zalivi prodiru duboko u kopno. Stenoviti rtovi i poluostrva protežu se prema moru uz čije obale se pružaju divni ostrvski lukovi i arhipelazi.

Grčki planinski teren pokriva oko 4/5 zemlje, od kojih su većina izrazito oštri planinski lanci. Niz tih planinskih lanaca koji se prostiru pravcem severozapad-jugoistok, okružuju uzane, paralelne doline i prave brojne useke koji su u drevna vremena bili jezera.

Ove ravnice i neravne obale čine ovaj treći reljefni oblik Grčke – nizije. Najveći planinski lanac je Pindus, a najviši vrh tog centralnog dela Grčke je Smolikas sa 2.637 m nadmorske visine. Iz glavnog grada Atine se brzo može stići u svaki deo kopna, za jedan dan vožnje automobilom ili za nekoliko sati letenja. U Grčkoj jedno pored drugog leže rimski mostovi, vizantijske crkve, turski minareti i srednjovekovne tvrđave.

Solun

Glavni grad severnog područja Grčke, Solun (Tesalonika), osnovan je 315. pre Hrista. Ime je dobio u čast sestre Aleksandra Velikog (princeza Tesalonika od Makedonije). Solun je bio važna metropola rimskog doba, drugi najveći i najbogatiji grad vizantijskog carstva. Turci su ga osvojili 1430. godine, a 1912. prešao je iz ruku Osmanskog Carstva pod okrilje Grčke.

solun-foryou-agencija-grcka-letovanje

U savremenom Solunu ostaci starog grada su raštrkani između naseljenih stambenih zgrada.

U blizini obale je venecijanska „Bela kula“, bedem prema moru iz 15. veka. Dublje prema kopnu nalazi se trijumfalni luk rimskog cara Galerija. Ostaci otomanske vlasti su minaret i stari hamami. Najstarija crkva u Solunu je crkva Svetog Đorđa, rimska rotonda sa širokom kupolom sa mozaicima iz 5. veka. Danas je to muzej dok je u tursko doba bila pretvorena u džamiju.

Arheološka i istorijska središta su podeljena u nekoliko okruga: Ladadika (tu su objekti sa zabavnim sadržajem i taverne), Kapani (deo sa tržnim centrima i radnjama), dok se Diagonios, Navarinou, Rotonda, Agia Sofia i Ipodromio nalaze oko centralnog dela Soluna, Aristotelovog trga.

Kasandra

Ako tražite mesto gde ćete uživati u danju i noću, obiđite kosmopolitski grad Kasandra. Pravo odredište za odmor iz snova. Tu su trendi barovi na plaži, dobri golf tereni, odlične marine, spa centri. Domaćini će vam preporučiti i noćne klubove u obližnjim mestima Hanioti, Pefkohori, Kalitea, Nea Potidea.

Epir

Mesto nastanka helenske kulture, bogato istorijom. Glavni grad regije je Janjina, odakle put ide dalje, ka luci Jonskog mora – Igumenici. Istočno od Janjine su planinski pašnjaci koji vode ka severu, u Trakiju.

U svakom slučaju, gde god da putujete kroz Grčku – kroz Atinu, Epidaur, Olimpiju ili Solun bićete oduševljeni prirodnim lepotama i spomenicima kulture na koje su Grci strašno ponosni. Bila bi dovoljna i lepota samog krajolika, ali Grci su vekovima tom pejzažu dodavali ponešto – gradili su hramove, pozorišta, mozaike i time privlačili turiste iz celog sveta. Možemo reći da su u tome uspeli. Grci su učestvovanjem u stvaranju velikih vrednosti uveličali prirodnu lepotu svoje zemlje.

Ocenite aranžman
[Total: 1 Average: 5]