Krit leto 2018

Krit leto 2018Sa površinom od 8.261 km2 ostrvo Krit je najveće ostrvo u Grčkoj i peto ostrvo u Mediteranu posle Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra. Nalazi se na raskrsnici tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike. Zapljuskuju ga tri mora Libijsko, Egejsko i Jonsko. Max. širina ostrva je 60 km a max. dužina je 260 km. Obala je vrlo razuđena sa dosta zaliva, poluostrva, rtova i uvala, i dužine od 1046 km. Krit ima blagu mediteransku klimu. Na ostrvu iima oko 500.000 stanovnika koji uglavnom žive u gradovima. Glavni grad ostrva je Heraklion.

ISTORIJA OSTRVA

Na tlu Krita u periodu od 2600-1100p.n.e. razvila se prva evropska civilizacija- Minojska civilizacija. 1900p.n.e. Krit i Minojska civilizacija bili su na vrhuncu svog razvoja. U tom periodu izgrađene su mnoge palate kao što je i ona u Knososu, razvijala se trgovina sa Kiprom, Egiptom i Sirijom a osnovane su i prve kolonije. Minejci su pripadali Mediteranskoj rasi i bili su niskog rasta, tamne kože, kose i očiju. Dugi period života u miru omogućio je dalji razvoj trgovine i umetnosti. Minojska civilizacija se razvijala do 1450 p.n.e. nakon čega su ostrvo potresali zemljotresi, vulkanska erupcija ostrva Thera (Santorini) invazija drugih naroda da bi konačno Krit osvojili Dirjanci 1100 p.n.e.

U toku Rimske vladavine koja je trajala do 330 hrišćanstvo postaje glavna religija, a apostol Pavle osniva prvu crkvu. Iako pod vlašću Rimljana,  na ostrvu je zadržan grčki jezik i običaji, a latinski se koristio samo u administrativne svrhe. Tokom vekova Krit su osvajali mnogi narodi a jedan od najznačajnijih pečata na sadašnji izgled gradova ostavili su Venecijanci koji su na ostrvu bili oko 400 godina. Mnoga utvrđenja, luke, crkve, manastiri, javne zgrade, trgovi delo su Venecijanske arhitekture. Pod turskom okupacijom ostrvo je bilo sve do 1898.godine. Nakon pripajanja Grčkoj, posle balkanskih ratova, Krit deli sudbinu Grčke države u toku I i II svetskog rata.
Grad Hersonisos koji se nalazi na 26 km od glavnog grada Herakliona, je grad koji živi dan i noć. Poznat je po prelepim hotelima, restoranima, tavernama i ima jako bogat noćni život. Dve glavne ulice ovog grada i veliki broj manjih koje izlaze na more pružiće vam neopisivo bogat noćni provod. Hersonisos ima dugačke peščane plaže.
Agios Nikolaos je slikovit gradić u jugistočnom delu ostrva bogat tavernama, restoranima i kafeima, u čijoj se okolini nalaze luksuzni hoteli i lepe plaže. Udaljen je 70 km od aerodroma i 72 km od Herakliona. Izuzetno slikovito mesto krase mnogobrojni restorani koji se nalaze uz obalu mora, a zaštitni znak Ag. Nikolaosa je malo “jezero” tj. kanal napravljen suženjem morske obale.

Elounda je kosmpolitsko mestašce koje posećuju poznati političari i muzičari širom sveta, nalazi se desetak km udaljen od Agios Nikolaosa. Poznato je po najluksuznijim hotelima u celoj Grčkoj, malim kamenim plažama i terenima za golf. Preko puta Elounde nalazi se poznato izletište, ostrvo Spinalonga, na kojem se nalaze ostaci Venecijanske tvrđave.

IZLETI

Knosos – arheološki muzej u Heraklionu u kome se nalaze primerci sa najznačajnijih iskopina sa ostrva kao što su glava bika sa zlatnim rogovima, …
Spinalonga – krstarenje sa ručkom. Izlet brodom do ostrva Spinalonga gde se nalazi Venecijanski zamak sagrađen u XVI veku.
Kritsko folk veče – Poseta tradicionalnom selu u planini, večera u lokalnoj taverni. Uživajte uz zvuke lokalne Kritske muzike sa instrumenta Lira i u igri meštana obučenih u narodnu nošnju.
Klanac Samarija – Poseta najdužem i najlepšem Evropskom klancu (18 km). Vožnja autobusom do vrha planine (1150m), šetnja kroz šumu putem do mesta Aghia Morumeri, lociranog na strani Libijskog mora. Ručak i kupanje, zatim odlazak brodom duž obale. Povratak autobusom. Ovo je jedinstvena prilika da upoznate divlju Kritsku prirodu.
Haestos – Gortys – Matala – Upoznajte južnu obalu ostrva, posetom Gortysu, glavnog grada Krita u doba Rimljana. Obilazak Haestosa, Minojske palate koju je sagradio jedan od sinova Zevsa. Izlet se završava na Matali poznatoj po predivnim plažama.
Santorini – Krstarenje luksuznim brodom iz Herakliona do vulkanskog ostrva Santorini koje se ne može porediti ni sa jednim ostrvom u Egejskom moru. Predivni pogledi na crne plaže i kuće na liticama zadivljuje svakog posetioca.
Rethymno – Preveli – Fodele – Poseta Rethymnu jednom od najslikovitijih gradova na Kritu, prepunom spomenika iz Venecijanskog perioda. Zadržavanje na maloj plaži Preveli, na južnoj obali koja se nalazi na samom ulasku reke u more, jedno je od najinteresantnijih izletišta Krićana. Izlet uključuje ručak i kupanje u Libijskom moru.
Sitia – Vai  – Upoznajte najlepši deo istočne strane ostrva – Sitiu grad pesnika. Vožnja kroz Aeolic park gde se struja proizvodi uz pomoć vetra, a izlet se završava na predivnoj peščanoj plaži Vai, poznatom po velikom broju tropskih palmi.
Aqua park – Poseta najvećem vodenom parku na Kritu ,koji se nalazi blizu Hersonisosa. Veliki broj vodenih igara, i aktivno opuštanje učiniće vaš odmor nezaboravnim.
Krstarenje do zlatnog ostrva – Ostrvo Chrysi nalazi se u blizini grada Irapetra, a ime je dobila po dugačkim peščanim plažama boje zlata. Ručak u nekoj od lokalnih taverni na ostrvu.

PLAŽE

VAI – ova prelepa peskovita plaža nalazi se 165 km istočno od Herkliona. Na plaži se nalazi 5000 palmi i ovo je
MALIA – nalazi se na 35 km istočno od Herakliona
MATALA – zlatno peskovita plaža sa impresivnim stenskim formacijama nalazi se na 72 km od Herakliona

ZNAMENITOSTI

ARHEOLOŠKI MUZEJ – nalazi se u Heraklionu i jedan je od najbogatijih u Grčkoj. U 20 prostorija posetioci mogu videti eksponate iz Neolita pa sve do Rimske imperije.
GORTIS – Nekadašnju veliku Rimsku prestonicu možete posetiti svakodnevno od 08:00 do 19:00
Cena ulaznice je 3.5 eura.
FESTOS – Na 62.5km od Herakliona naćićete ostake bogatog grada, nalazište je otvoreno za posetioce svakodnevno od 08:00 do 19:00. Cena ulaznice je 2.5 eura.
ZAMAK FRANGOCASTELLO – nalazi se nedaleko od Rethymna. To je zamak iz 1371 godine a sagradili su ga Venecijanci.
KNOSOS – Posetite ostake jedne od prvih civilizacija – Minojsku, svakog dana od 08:00 do 19:00, cena ulaznice je 4.5 eura. Ovo arheološko nalazište nalazi se 5 km jugistocno od Herakliona.
KLANAC SAMARIJA –  Najduži i najlepši Evropski klanac dužine 18 km. Nalazi se na zapadnom delu ostrva.
IERAPETRA – šljunkovita plaža sa kristalno čistim morem nalazi se na 106 km od Herakliona
RETHYMNON – prelepa peskovita plaža nalazi se na 58 km od Herakliona
FALASARNA – jedna od najlepših peskovith plaža na ostrvu nalazi se na 63 km od Hanie

Hrana, piće i noćni život na Kritu

Tokom vašeg letovanja na Kritu, pored tradicionalnih grčkih jela i pića, preporučujemo da probate i neka od karakterističnih jela ovog područja. Tradicionalna kuhinja na Kritu je odlična i veoma raznovrsna, a mi vam preproručujemo neka od jela:

 • Lignje u belom vinu – lignje kuvane sa lukom, paprikom, maslinovim uljem i čašom belog vina.
 • Svinjetina u vinu – svinjsko meso isčeno na male komade i kuvano sa belim lukom, paradajzom, paprikom i naravno, čašom belog vina.
 • Riblja čorba kakavia – čorba napravljena od raznih vrsta ribe kuvanih zajedno.
 • Mizitropita – domaće testo ispunjeno mešavinom mizitra sirom, zatim prženo u tiganju sa maslinovim uljem. Služi se sa medom ili šećerom u prahu.
 • Govedina stifado – jelo sa govedinom i lukom, posluženo uz prženi krompir i zelenu salatu.
 • Jagnjetina kleftiko – jagnjetina krompirom i kriškama limuna, odličan ukus sa nijansom kiselog.
 • Punjeni patlidžan – punjen mlevenim mesom, bešamelom, sa rendanim sirom po vrhu.
 • Punjene lignje –  lignje punjene povrćem, pirinčom i lekovitim biljem, kuvana u paradajzu ili  vinskom sosu.
 • Pečeni karfiol ili kupus – može biti obogaćen puterom, slaninom  bešamelom, paradajzom ili sirom.
 • Sfougato – jednostavno letnje jelo od jaja i krompira ili povrća poput paradajza ili tikvice.
 • Komadi kozijeg mesa sa sosom od paradajza i maslinovog ulja, servirani sa krompirom.
 • Avronies – retko, ali jednostavno jelo za one koji vole gorke ukuse. Avronia je uobičajeno povrće u južnoj Grčkoj i izgleda kao špargle. Mora se kuvati da bi se smanjlai gorčina. Služi se sa sirćetom i maslinovim uljem kao salata.
 • Kalitsounia – poslastica koju ćete naći svuda na Kritu. To je mala pita punjena sa sirom ili biljem ili smeša oba.
 • Apaki – delovi svinjskog mesa marinirani u sirćetu, a zatim dimljeni sa različitim biljem. Savršeno ide uz prženi ili pečeni krompir ili pirinač. Preporučujemo apaki u malim selima izvan grada, ukus je autentičan!
 • Siglino – meso dimljeno na različitim vrstama bilja, koje se čuva u sosu od prženja, a kasnije se dodaje jelima.
Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 5]