Atrakcije ostrva Evia

Evia je najveće ostrvo Egejskog mora i drugo po veličini ostrvo u Grčkoj. Bogato je arheološkim nalazištima, manastirima, tradicionalnim selima i pruža velike mogućnosti za odmor i zabavu.

Baš Evia je ostrvo na koje vas agencija ForYou vodi na letovanje ove godine. Neka leto 2020 bude nezaboravno, ali najpre, upoznajmo se sa njenim atrakcijama, i pođimo na put pripremljeni.

Evia se prostire na površini od 3.580 km2, njegova obala je duga 48 km i ima 220.000 stanovnika. Evia ima divne plaže, prijatnu klimu, renomirane spomenike, mnoge termalne izvore i ukusna jela, samim tim je popularna destinacija za obližnje stanovnike Atine. Pogledajte atrakcije koje morate posetiti na ostrvu Evia u Grčkoj.

Agia Ana

Drevno tradicionalno selo koje čuva lokalne manire i običaje. Agia Ana je izgrađena u obliku amfiteatra u blizini Agkali, jedne od najlepših plaža ostrva. Selo Agia Ana se nalazi 72 km severoistočno od Halkide.

Tamo možete videti sledeće atrakcije:

 • Narodni muzej gde možete videti lokalnu nošnju, fotografije i poljoprivredni alat.
 • Klisuru Nileas.
 • Pećinu Bolovinena – gde se organizuju treking ture kroz fantastični Bolovineno kanjon.
 • Fosilizovanu šumu blizu sela Kerassia – jedna od retkih evropskih okamenjenih šuma. Ovo magično, 20.000.000 godina staro mesto se prostire zapadno od sela Kerasia, u Psili Rachi i njene staze će vas odvesti na putovanje kroz praistoriju. Ovde su pronađeni fosili sisara, trupaca i zaštićena vrsta hrasta “Kuercus euboica” (Evian hrasta), koja je ugrožena. Svi ovi fosili su jedinstveni i privukli su interesovanje mnogih naučnika.
 • Plaža Agkali

Glavni grad ostrva – Halkida

Halkida u koju vas agencija ForYou vodi na leto, nalazi se na samo 80 km od Atine. Halkida je glavna kapija ostrva Evia i njen glavni grad. Zahvaljujući svom strateškom geografskom položaju, grad je ostao raskrsnica kultura i ideja tokom vekova, i bila je jabuka razdora za mnoge strane osvajače. Danas je Halkida kosmopolitski grad, administrativni i komercijalni centar ostrva. Ujedno i popularna destinacija među Atinjanima za kratke pauze daleko od vreve glavnog grada.

Halkida je posebno poznata po fenomenu plime i oseke koji se odvija u Evriposu, tj brzoj promeni pravca vode na svakih šest sati, stvorenom zahvaljujući snazi gravitacije Meseca. Tokom svake promene smera, voda prestaje da se kreće oko osam minuta. Idealno mesto za posmatranje ove jedinstvene pojave je klizni Negroponte most. Drugo omiljeno sastajalište za lokalno stanovništvo je deo grada kraj reke; šarmantna pešačka ulica sa elegantnim kafićima i restoranima koja vrvi od života i danju i noću! U samoj Halkidi postoji puno atrakcija koje možete obići zajedno sa privlačnim plažama.

Eretria – kapija ostrva Evia

Eretria je primorski grad i “kapija” ostrva. Izgrađen na mestu slavnog antičkog grada-države, bio je dominantni pomorski, komercijalni grad sa jakom poljoprivredom. Ovaj nekadašnji polis je uspostavio kolonije u Egejskom regionu i u Južnoj Italiji. Uništen dva puta od strane Persijanaca i Rimljana, a kasnije napušten sve do 1827. godine, kada su se izbeglice sa ostrva Psara naselile ovde.

Tamo možete videti sledeće atrakcije, ako se odlučite da pođete u obilzak ostrva dok letujete na Evii:

 • Hramovi grčkih bogova Dionis, Dimitri i Izida.
 • Kuća mozaika.
 • Drevni trezor i Makedonska grobnica.
 • Arheološki muzej sa važnim pronalascima iz Eretrie, Magule i Lefkantija.
 • Muzej moderne umetnosti mira i Kalkidismosa.
 • Neoklasična palata porodice Kanari.
 • Geroda, malo naselje na planini Olimp.
 • Impresivno pozorište iz 5. veka p.n.e.

Evia se ponosi i termalnim izvorima. Jedna od najpoznatijih grčkih banja je Edipsos, gde je voda temperature od 30 do 70 stepeni i izvire iz kamena na obali mora. Prirodni bazenčići sa toplom vodom i prelepi vodopadi sa stena u plićaku, prava su meka za starije Grke.

Ovo je samo delić sadržaja koji možete videti u bogatoj ponudi ostrva Evia. Zato ne čekajte i već sada rezervišite svoje letovanje.

Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 5]